În urmă cu șase luni, am folosit cuvântul „ blockchain ” la o ședință și jumătate din oamenii din cameră și-au scos repede caietele pentru a scrie acest cuvânt, urmate de mai multe semne de întrebare. Astăzi, nu trece o săptămână fără anunțul unei noi conferințe despre blockchain (jurnalul de tranzacții) și mulți dintre clienții noștri ne sună pentru a înțelege dacă aceasta este o zonă în care trebuie să se informeze. Acum hashtag-uri precum #fintech și #insurtech apar în mod regulat lângă #blockchain pe Twitter și LinkedIn.
Nu se pune problema cine sunt noii unicorni și start-up-urile care încearcă să transforme asigurarea, ci mai degrabă ce fac și cum o fac. Mulți oameni cred că blockchain-ul va schimba radical lumea noastră, dar acesta este într-adevăr noul Internet?
Cu siguranță nu este cura minune care va rezolva toate problemele sectoarelor de asigurări și bancare, dar poate corecta multe dintre ineficiențele lor. Blockchain crește transparența datorită traseelor de audit imuabile și eficienței proceselor auto-executate.
Ce este blockchain?
Blockchain este o tehnologie pentru difuzarea unui jurnal de tranzacții digitale. Oferă transparență totală prin înregistrarea tranzacțiilor între utilizatori, în general computere dintr-o rețea descentralizată, pe un mediu protejat de orice modificare. Este un turn format din cărămizi Lego digitale partajate, de nerefuzat și fără sfârșit, care este copiat pe computerul fiecărui utilizator. Fiecare cărămidă conține o înregistrare incoruptibilă a unei tranzacții sau a unui contract. Este un bloc de informații care continuă să adauge legături de lanț pentru fiecare nouă tranzacție și care nu poate fi modificat în funcție de istoricul tranzacțiilor sale. Poate fi folosit ca registru contabil pentru a înregistra tranzacțiile care transferă valoarea. Practic orice tip de valoare.
Pentru ca un nou bloc să poată fi creat în lanț, tranzacțiile între două (sau mai multe) părți trebuie validate pentru a se asigura că acestea sunt autentice și autentice, ceea ce în general se face prin „ mineri ”. Când suficient „ mineri” au validat o tranzacție, aceasta devine parte din blockchain.
Ce este „suficient” și cine sunt acești „minori”? Depinde de modul în care un sistem blockchain își definește mecanismul de protocol. Există diferite tipuri de blocuri: private sau publice, cu sau fără permisiune și (foarte) multe tipuri de protocoale. Din Byzantine generals pana la Rafts and Paxos (nu, nu vorbesc despre o vacanță în Grecia), când vrei să te apropii serios de blockchain, începi să te întrebi în ce limbă vorbești.
Aceasta este încercarea mea de a defini un blockchain ABC pentru asigurători în mai puțin de 800 de cuvinte.