Tehnologia Bockchain generează în prezent multă emoție în rândul instituțiilor financiare, al întreprinderilor majore, al organismelor publice și chiar al persoanelor fizice. Blockchain este, în principiu, rădăcina criptomonedei recunoscută la nivel mondial cunoscută sub numele de bitcoin. Până în anul 2014, interesul mondial a crescut în bitcoin ca monedă alternativă, până la prăbușirea prețului bitcoin, ceea ce a dus la o creștere a interesului pentru blockchain. Investițiile globale atât în bitcoin, cât și în blockchain au atins în 2015 un record remarcabil de 1 miliard USD.
Tendințele arată că blockchain este o tehnologie interesantă pentru a schimba tranzacțiile financiare așa cum o știe lumea. Blockchain a fost descrisă ca o oportunitate de a recrea internetul. Imaginați-vă pentru o secundă că ați avut o idee despre puterea și beneficiile internetului cu doar câteva săptămâni înainte de nașterea sa?
Marii instituții financiare și nefinanciare descoperă puterea blockchainului de a revoluționa lumea și investesc milioane de dolari în start-up-urile legate de blockchain. Având în vedere capacitățile blockchain, este vorba despre pasărea timpurie. Brandurile care profită de această tehnologie de răspândire rapidă vor deveni mărcile uriașe de mâine. A fost întotdeauna blockchain?
Primul blockchain, lanțul de blocuri inițial, a fost conceptualizat de Satoshi Nakamoto în 2008 și ulterior implementat anul următor ca caracteristică principală a monedei digitale mai populară bitcoin. Blockchain ca o componentă a Bitcon, servește drept registrul public pentru toate tranzacțiile care utilizează rețea peer-to-peer și un server distribuit de marcare a timpului. Blockchain pentru bitcoin a devenit prima monedă digitală care a rezolvat problema dublei cheltuieli. Formatul de blockchain pentru bitcoin, ca soluție a problemei creării unei baze de date atât sigure, cât și a necesitării unui administrator de încredere a inspirat alte câteva aplicații folosind tehnologia blockchain.
Ce este exact tehnologia Blockchain?
Blockchain este pur și simplu o bază de date distribuită și permanentă care poate fi utilizată pentru înregistrarea oricărei tranzacții. Termenul blockchain este derivat din caracteristica sa tehnologică a grupului în tranzacțiile în „blocuri”. Acestea sunt blocate în continuare prin proceduri matematice complexe și impermeabile, care nu pot fi niciodată replicate.
Cum funcționează tehnologia Blockchain
Blockchain face practic tranzacția așa cum o știm astăzi, de la confirmările manuale ale terților până la reconcilierea automată între participanți. Tranzacțiile efectuate prin intermediul tehnologiei blockchain sunt înregistrate pe un registru public, care este distribuit pe o rețea de calculatoare. Blockchain rulează fiecare registru de tranzacții în cadrul unei rețele, în mod descentralizat, asigurând o transmitere sigură a tuturor tipurilor de active fără confirmarea de la o instituție centrală.
Figura 1: o infografică care arată cum funcționează blockchain-ul în tranzacțiile financiare
Beneficiile tehnologiilor Blockchain
Blockchain este o tehnologie cu atât de multe capabilități care încă sunt în mare măsură nedescoperite. La fel ca internetul, avantajele tehnologiei blockchain se vor derula odată cu creșterea și adoptarea. Cu toate acestea, există beneficii de bază care fac ca tehnologia blockchain să fie foarte promițătoare chiar și în stadiul incipient.
Costuri de tranzacție reduse
În prezent, majoritatea tranzacțiilor digitale se bazează pe anumite autorități de încredere. De exemplu, mulți nu pot efectua tranzacții digitale fără instituții terțe precum Paypal, Alipay, Skrill și alte câteva instituții. Practic toate aceste instituții percep o taxă pentru acțiunea de garanție pentru fiecare tranzacție. Cu tehnologiile blockchain, tranzacția este directă și automată printr-un consens distribuit, eliminând astfel nevoia instituțiilor terțe.
Armonizare
Mai multe mărci îmbracă blockchain și formează o versiune mai organizată a satului global. Acest lucru va duce la o armonizare a mărcilor și a diferitelor industrii, ceea ce va face comerțul global mai eficient.
Risc redus
Blockchain permite părților dintr-o tranzacție să facă un schimb fără prezența unui terț. Aceasta reduce semnificativ riscul terților. Mai mult, datorită caracteristicii sale de rețea descentralizate, blockchain nu are niciun punct central de eșec și, prin urmare, este capabil să reziste la atacuri dăunătoare.
Câștiguri de eficiență
Datorită vitezei, descentralizării și naturii automatizate a blockchain-ului, mai multe tranzacții sunt efectuate în comparație cu metodele tranzacționale tradiționale. Eficiența tranzacțiilor va duce la mai multe tranzacții efectuate pe timp și, ulterior, la mai multe câștiguri posibile cu tranzacțiile tradiționale.
Ușuritatea verificării
Cu tehnologiile blockchain, fiecare tranzacție atât trecută cât și prezentă, pot fi verificate oricând pentru validitate. Blockchain nu oferă doar o verificare a unui om, ci verificarea poate avea loc simultan într-o rețea fără teamă de denaturare.